Στόχος μας είναι η συνολική προσέγγιση του ασθενούς. Η θεραπευτική παρέμβασή μας περιλαμβάνει άμεση ανακούφιση, ψυχολογική ενίσχυση και τη γενική ανάπτυξη των δυνατοτήτων του ασθενούς με στόχο την διαρκή βελτίωσή του. Είμαστε συμβεβλημένοι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ.

210 5312463

info@anaptixirc.gr
Αγ. Μαρίνας 3, Αιγάλεω

210 53 12 463

Αγ. Μαρίνας 3, Αιγάλεω

Αυτισμός: γονίδια vs περιβάλλον σημειώσατε “Χ” – Νέα έρευνα

Αυτισμός: γονίδια vs περιβάλλον σημειώσατε “Χ” – Νέα έρευνα

Μεγάλη έρευνα που διενεργήθηκε στη Σουηδία με αντικείμενο τα αίτια του αυτισμού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα γονίδια δεν βαρύνουν περισσότερο από τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες, σε αντιδιαστολή με προηγούμενες έρευνες που τους απέδιδαν πολύ μεγαλύτερη σημασία.

Οι επιστήμονες, προς μεγάλη τους έκπληξη, ανακάλυψαν ότι η κληρονομικότητα ευθυνόταν σε ποσοστό 50% για την εμφάνιση αυτισμού, σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες που της απέδιδαν ποσοστό από 80 ως 90% των περιπτώσεων.

Παρόλα αυτά, ο ρόλος της δεν μπορεί να αγνοηθεί: η μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που έχουν αδελφό ή αδελφή με αυτισμό συγκεντρώνουν δέκα φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν και τα ίδια την αναπτυξιακή διαταραχή. Οι πιθανότητες είναι τρεις φορές υψηλότερες εάν έχουν ετεροθαλή αδελφό ή αδελφή με αυτισμό και δύο φορές εάν έχουν κάποιον ξάδερφο.

Στο πλαίσιο της έρευνας μελετήθηκαν δεδομένα δύο εκατομμυρίων ανθρώπων που γεννήθηκαν στη Σουηδία από το 1982 ως το 2006, 14.000 εκ των οποίων είχαν διαγνωσθεί με αυτισμό.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί για τις ρίζες του αυτισμού, μια αναπτυξιακή διαταραχή που πλήττει περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Μάλιστα, στις Ηνωμένες Πολιτείες το ποσοστό ανεβαίνει στο 1,47%.

“Δεν αναμέναμε ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες θα είχαν ίδια σημασία με τους γενετικούς στην εμφάνιση του αυτισμού” δήλωσε στο AFP ο Άβι Ράιχενμπεργκ, ερευνητής του Κέντρου Έρευνας για τον Αυτισμό της ιατρικής σχολής “Mount Sinai” στη Νέα Υόρκη.

Μεταξύ των κοινωνικών αιτιών του αυτισμού οι επιστήμονες εντοπίζουν την οικονομική κατάσταση και την κοινωνική θέση της οικογένειας, τις επιπλοκές κατά τον τοκετό, τις πιθανές μολύνσεις στον οργανισμό της μητέρας και τη λήψη φαρμάκων πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης.

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα διακριβώσει τις ακριβείς αιτίες του αυτισμού. Οι πρόσφατες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στα γενετικά αίτια της διαταραχής.

Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of the American Medical Association.