Στόχος μας είναι η συνολική προσέγγιση του ασθενούς. Η θεραπευτική παρέμβασή μας περιλαμβάνει άμεση ανακούφιση, ψυχολογική ενίσχυση και τη γενική ανάπτυξη των δυνατοτήτων του ασθενούς με στόχο την διαρκή βελτίωσή του. Είμαστε συμβεβλημένοι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ.

210 5312463

info@anaptixirc.gr
Αγ. Μαρίνας 3, Αιγάλεω

210 53 12 463

Αγ. Μαρίνας 3, Αιγάλεω

Παιδί Αριστερόχειρας; Πρέπει να Ανησυχώ;

Παιδί Αριστερόχειρας; Πρέπει να Ανησυχώ;

Μια από τις αγκυλώσεις που υπήρχε και ίσως υπάρχει ακόμη, σε μικρότερο βέβαια βαθμό,  στην Ελληνική κοινωνία είναι η άποψη για τους αριστερόχειρες. Αυτό έχει αναγκάσει παλαιότερα πολλούς αριστερόχειρες να ταλαιπωρηθούν για να μάθουν να γράφουν με το δεξί, ενώ δεν μπορούσαν.  

Σε τι διαφέρουν;

Η εξέλιξη της επιστήμης έχει σήμερα βοηθήσει να ξέρουμε σχεδόν ακριβώς σε τι οφείλεται ότι κάποιοι γράφουν με το αριστερό χέρι. Έτσι γνωρίζουμε ότι αριστερό μέρος του εγκεφάλου ελέγχει τις κινήσεις του χεριού και πολλές φορές τον λόγο σε όσους είναι δεξιόχειρες, ενώ για τους αριστερόχειρες αυτό δεν είναι ξεκάθαρο. Αφενός μεν για την κίνηση των χεριών τους, «υπεύθυνο» είναι το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου ενώ το κέντρο του λόγου στους μισούς είναι στο ίδιο ημισφαίριο που είναι και στους δεξιόχειρες ενώ στους  άλλους μισούς, το 50% έχει το κέντρο του λόγου στο δεξί ημισφαίριο και στο άλλο 50% τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου«συνεργάζονται»!

Ένα παράδοξο που συμβαίνει είναι ότι πολλοί αριστερόχειρες ενώ γράφουν με το αριστερό χέρι, κάνουν τις περισσότερες δουλειές με το δεξί τους χέρι.

Το φαινόμενο δεν είναι τόσο σπάνιο όσο ίσως πιθανόν πιστεύουμε περίπου το 10% των ανθρώπων χρησιμοποιεί το αριστερό χέρι.  Επίσης υπάρχουν πολλά παραδείγματα γνωστών αριστερόχειρων όπως: Ο Αριστοτέλης
ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Μέγας Αλέξανδρος,  ο Ναπολέων Βοναπάρτης και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι

Είναι Ξεχωριστοί;

Μια έρευνα που έγινε στην Αυστραλία το 2006 έβγαλε το συμπέρασμα ότι οι αριστερόχειρες είναι πιο γρήγοροι στις αντιδράσεις όταν δέχονται πολλά ταυτόχρονα ερεθίσματα  γιατί οι συνδέσεις ανάμεσα στο αριστερό και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου λειτουργούν πιο γρήγορα.
Το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, που αξιοποιείται περισσότερο από τους αριστερόχειρες είναι αυτό που έιναι υπεύθυνο για την φαντασία και την διαίσθηση και στην πράξη συνδέεται με άτομα που έχουν ταλέντο  στην μουσική την ηθοποιία ή την αρχιτεκτονική. Το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, θεωρείται το κέντρο της λογικής και της αναλυτικής σκέψης. Για αυτό μπορεί να μην είναι τυχαίο ότι πολλοί αριστερόχειρες ξεχωρίζουν σε αυτούς τους τομείς

Ένα άλλο γεγονός είναι ότι στον αθλητισμό οι αριστερόχειρες δεν μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν από τους δεξιόχειρες και συνήθως όταν είναι καλοί διακρίνονται σε σπορ όπως το τένις, το βόλεϊ ή το πινγκ πονγκ.

Πιθανότητες να είναι αριστερόχειρας 

Όταν γεννιλεται ένα παιδί έχει περίπου 46% πιθανότητα να είναι αριστερόχειρας στην περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι επίσης αριστερόχειρες, το ποσοστό πέφτει στο 17% στην περίπτωση που μόνο ο ένας γονιός είναι αριστερόχειρας

Όπως είναι φυσικό έχει υπάρξει αρκετή έρευνα και ακόμη περισσότερες απόψεις για το πως προκύπτει το » καλό χέρι». Οι κυρίαρχες απόψεις είναι οι εξής:

 •  οι ορμόνες στη μήτρα  
 • τα γονίδια
 • μεσολόβιο, το τμήμα που συνδέει τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου

Όσο και αν έχει προχωρήσει η επιστήμη δεν μπορεί ακόμα να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για τους αριστερόχειρες έτσι υποστηρίζονται τα εξής:

 • Ευθύνεται η θέση του εμβρύου στη μήτρα τους  τελευταίους τρεις μήνες.
  • Ευθύνεται το γονίδιο LRRTM1, που ανακαλύφθηκε λίγα χρόνια
  • Τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης κατά την κύηση.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε:

Το να γράφει κάποιος με το αριστερό χέρι δεν είναι ελάττωμα

Η πίεση να γράψει κάποιος αριστερόχειρας με το δεξί μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα και δυσκολίες στη μάθηση.

Ότι πρέπει να σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητες κάθε ατόμου σε όλα τα επίπεδα και να μην είμαστε με καμία έννοια ρατσιστές

Αν έχουμε παιδί αριστερόχειρα να είμαστε παρατηρητικοί μήπως και αυτό δεν αντιμετωπίζεται σωστά στο σχολικό περιβάλλον.
Μια έρευνα στην Αγγλία έδειξε ότι το σχολείο αρέσει περισσότερο στους αριστερόχειρες και το το 47% των παιδιών έναντι του 38% των δεξιόχειρων  δήλωσε ότι πάει ευχάριστα κάθε πρωί στο σχολείο

Προϊόντα για Αριστερόχειρες

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά προϊόντα που έχουν λάβει υπόψη τους ότι θα χρησιμοποιηθούν από αριστερόχειρες όπως  ξύστρες, ανοιχτήρια, τετράδια σπιράλ, ακόμα και πορτοφόλια. Πολλές φορές πολλά προίόντα για δεξιόχειρες μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα στους αριστερόχειρες όπως τα ατομικά καθίσματα στα σχολεία και πανεπιστήμια, που είναι κατασκευασμένα  για δεξιόχειρες. Στη Αθήνα υπάρχει ένα εξειδικευμένο κατάστημα:«Αριστερόχειρας» (Ακαδημίας 100, τηλ.: 210-38.46.888), το μόνο στην Ελλάδα με είδη για αριστερόχειρες .www.aristeroxeiras.gr

…Το Ξέρατε;

 • οι αριστερόχειρες έχουν 9 χρόνια μικρότερη διάρκεια ζωής
 • Τέσσερις από τους πέντε σχεδιαστές των κομπιούτερ Mac ήταν αριστερόχειρες!
 • το 68% χρησιμοποιεί το δεξί τους χέρι για το ψαλίδι

Η Παγκόσμια Μέρα Αριστερόχειρων γιορτάζεται στις 13 Αυγούστου κάθε χρόνο

Πηγή: gia-mamades.gr